14 lip 2015

Pyszna Ice Mango caffe, czyli mrożona kawa z mlekiem sojowym i chrupiącymi puffingowanymi owocami mango

Pyszny orzeżwiający przepis na mrożoną słodką kawę o rozkosznym smaku mango z miłą chrupiącą niespodzianką! Do zrobienia kawy można wykorzystac mleko sojowe lub każde inne - krowie, kozie, owsiane, migdałowe - tak jak kto lubi.  Oprócz blendowanego świeżego mango, będącego składnikiem kawki, bardzo fajnym dodatkiem jest mango puffingowane, którym przyozdabiłam kawę :) puffingowane mango można tez położyć na kawowym spodeczku obok szklanki w ramach małej słodkiej przekąski, bo jest naprawdę pyszne. Takie mango pięknie prezentuje się jako ozdoba a dodatkowo jest słodką porcją naturalnych witamin. Jest też fajną zaskakująco chrupiącą niespodzianką. W przepisie użyłam kruszonego lodu zamiast zwykłych kostek lodu, dzięki temu kawa stała się troszkę gęstsza i nabrała formy deseru. Kruszony lód robi się ze zwykłych kostek lodu, zawijając je w folię i roztłukując tłuczkiem. 



Składniki na jedną porcję:

- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( lub zaparzona w niewielkiej ilości wody i wystudzona porcja kawy parzonej odcedzonej z fusów )
- cukier trzcinowy/ksylitol/zwykły/stewia ( wg upodobań )



- gotowana woda ok 1/5 szklanki
- 2 łyżki zblendowanego mango podprawionego do smaku cukrem trzcinowym ( lub zamiennie dżem z mango )
- mleko sojowe 300 ml
- kostki lodu ( całe lub kruszone )
- kilka kawałeczków puffingowanego mango BIO  ( Puffins )
- wiórki kokosowe

Przygotowanie:
Do shakera lub dużego słoika wsypać rozpuszczalną kawę oraz cukier i zalać minimalną ilością gorącej wody potrzebną do rozpuszczenia się składników. Dokładnie wymieszać czekając aż kawa i cukier zupełnie się rozpuszczą. Dopełnić mlekiem sojowym (ryżowym, owsianym, lub zwykłym – wg upodobań), dodać zblendowane mango ( lub dżem z mango) shaker zakręcić i dobrze wstrząsnąć kilka razy. Całość przelać do wysokiej szklanki, dodać lód, wymieszać.
Top zalać mleczną pianką ze spienionego mleka ( lub przyozdobić bitą śmietaną), posypać wiórkami kokosowymi oraz kawałkami chrupiącego puffingowanego mango. Gotowe!

mango puffingowane - czyli suszone nowoczesną metodą puffingu - w podciśnieniu, w temperaturze poniżej 40 stopni. W odróżnieniu od tradycyjnego, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym suszenia konwekcyjnego, zachodzącego w wysokiej temperaturze, zubażającej otrzymywany susz poprzez wyniszczenie cennych składników i witamin, puffing jest bezpieczny i pozwala na zachowanie pełnego bogactwa naturalnych składników i cennych witamin znajdujących się w owocach.   





1 komentarz:

  1. O mamo, poezja! Ile ja bym dała teraz za taką kawkę ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń