Makarony



 Uwielbiam makaron! wstyd się może przyznać ale  lubię jeść makaron nawet bez żadnych dodatków tylko z odrobiną soli ;)  oczywiście wszelkie wariacje makaronowe wprawiają mnie w zachwyt a ten, który Wam tu prezentuję jest naprawdę prosty w przygotowaniu i szałowy w smaku! w roli głównej tego dania występuje makaron tortiglioni – czyli po naszemu polskiemu - rurki skręcone.  Kształt i struktura tego makaronu powodują, że sos bardzo dobrze się z nim łączy i świetnie do niego przylega. Tortiglioni, czy skręcone rurki, pochodzą z Neapolu i uznawane są za jeden z najstarszych kształtów makaronów. 

 

Składniki dla 4 osób:
- 2 puszki pomidorów 

- 400 g rurek skręconych Arrighi
- 150 g gorgonzoli 
- 40 g orzechów włoskich 
- 100 g parmezanu 
- oliwa z oliwek Extra Vergine
- 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti 
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: 


sos pomidorowy: zagotuj pomidory doprawiając je solą, pieprzem, oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym do uzyskania gęstej konsystencji. W dużej ilości osolonej wody ugotuj makaron al dente. Dokładnie wymieszaj odcedzony makaron z przygotowanym sosem. Na końcu dodaj drobno posiekane orzechy i kawałki gorgonzoli. Makaron podawaj posypany startym parmezanem. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz