24 mar 2014

Pstrąg faszerowany szpinakiem z suszonymi pomidorami



Czas na rybkę :) Ryby są wyjątkowe - są pyszne i naprawdę zdrowe - a trzeba przyznać, że takie idealne zestawienie nie zdarza się niezwykle często. Jak coś jest naprawdę zdrowe to niekoniecznie jest pyszne, a jak się to przyrządza w pyszny sposób to... zazwyczaj przestaje być już tak bardzo zdrowe ;)   W każdym razie warto wiedzieć, że w krajach śródziemnomorskich ryby to częsty składnik posiłków - nie tylko dań obiadowych, ale także lekkich kolacji i smacznych przekąsek. Mieszkańcom słonecznej Italii wychodzi to na zdrowie – ryby zawierają mnóstwo cennych tłuszczów, a także witamin takich jak A, D i E. Dodatkowo jedząc ryby dostarczamy organizmowi potężną dawkę selenu, chroniącego przed wolnymi rodnikami oraz jodu – bardzo ważnego dla osób z chorobami tarczycy. Poza swoimi właściwościami prozdrowotnymi ryby są lekkostrawne oraz niezwykle smaczne. Na przykład popularnego w naszym kraju pstrąga przyrządzać można na wiele sposobów, choćby w stylu śródziemnomorskim. A oto i przepis ze składnikami na 2 osoby :
·         
            2 świeże wypatroszone pstrągi
·         150 g świeżego szpinaku (lub mrożonego w liściach)
·         3 ząbki czosnku
·         6 suszonych pomidorów
·         20 g pora
·         sól, czarny pieprz
·         olej ryżowy Olitalia
·         sok ze świeżej cytryny lub sok z cytryny Limmi

Sposób przygotowania:
            Pstrągi płuczemy, osuszamy, posypujemy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny  i odstawiamy do lodówki na około godzinę. W tym czasie kroimy pora i szklimy go wraz z czosnkiem na oleju ryżowym. Dodajemy umyty (lub rozmrożony) szpinak i dusimy całość przez chwilę, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy suszone i pokrojone w kostkę pomidory , doprawiamy całość solą i pieprzem. Wyjęte z lodówki ryby nadziewamy farszem szpinakowym, wedle uznania możemy też natrzeć pstrągi ulubionymi ziołami, np. tymiankiem, rozmarynem oraz posypać kolorowym pieprzem. Ryby pieczemy w rozgrzanym piekarniku lub grillujemy na specjalnie przeznaczonej do tego patelni przez ok. 15-20 minut. Pstrągi podajemy skropione sokiem z cytryny w towarzystwie złocistych ziemniaczków i pożywnej surówki ze świeżych warzyw. Smaczny sposób na lekki obiad. Smacznego!

indexfood

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz