Przystawki- to prawdziwe pole do popisu, na którym można dziko poszaleć i poeksperymentować ze smakiem, kolorem i z kształtem. Mogą być malutkie, dosłownie na jeden gryz, jak
drobne tartinki lub kolorowe koreczki, nieco większe, niczym piętrowe
kanapeczki lub podane w postaci miniaturowego dania – w formie pucharków. Ta
wersja przystawki jest wyjątkowo wdzięczna – zazwyczaj łatwa w przygotowaniu i
niezwykle estetyczna. A jeśli do tych wszystkich zalet dodamy zaskakujący smak,
możemy być pewni, że goście będą co najmniej zaintrygowani. Przykładem tego
typu przystawki jest Łososiowy pucharek z awokado. Danie lekkie, zdrowe oraz…
posiadające właściwości afrodyzjaku…
Składniki dla 4 osób:
- 200 g wędzonego łososia w plastrach
- 1 duże dojrzałe avocado
- 1 łyżki Sunquicka Marakuja
- 3 łyżki posiekanych listków kolendry
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- Glassa Gastronomica Ponti
Sposób przygotowania:
Awokado obrać i pokroić w kostkę. Całość wymieszać z Sunquickiem, kolendrą
miodem i winem. Na dnie szklanych pucharków ułożyć kawałki łososia, na nich
porcję awokado, następnie znów kawałki łososia. Udekorować polewą przyrządzoną
na bazie octu balsamicznego oraz gałązkami szczypiorku.
Połączenie słodkiego, egzotycznego
smaku syropu Sunquick Marakuja, owoców awokado i miodu z intensywnym aromatem
łososia oraz kwaskowatością octu balsamicznego dostarcza niezwykłych wrażeń
smakowych, które na długo pozostają w pamięci. Całość, uszlachetniona białym
winem staje się czymś więcej niż tylko intrygującą przekąską, pobudzając kubki
smakowe i sprawiając, że chce się rozkoszować tym smakiem bez końca. Dodatkowo,
niewielki koszt przygotowania tego smakołyku pozwala wracać do jego aromatu tak
często, kiedy tylko mamy na to ochotę.
indexfood
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz