17 maj 2014

TURBO PYSZNE gołąbki śródziemnomorskie z... tuńczykiem & suszonymi pomidorami!!!

hmmmm, że tak powiem...idealny weekend na gotowanie :D nie, nie, nie, żarty na bok ;) wiem, że to straszne i nie ma się z czego śmiać, bo mnie też ta pogoda miażdży, ale staram się znaleźć jakieś pozytywy tej nieustannej ulewy ;) Zatem wszystkim tęskniącym za latem proponuję wybrać się do kuchni i cuś ugotować :D na przykład moje mega zaskakujące i turbo pyszne gołąbki w wersji śródziemnomorskiej czyli Z TUŃCZYKIEM I Z SUSZONYMI POMIDORAMI :)  Aromatyczne gołąbki ukryte pod pierzynką beszamelu po rozkrojeniu intensywnie pachną a farsz jest wilgotny i lekki. R U ready? no to robimy ;)

Składniki dla 4 osób:  

 
  • 2 słoiki tuńczyka w oliwie z oliwek Callipo 160g
  • 6 liści kapusty włoskiej
  • 180 g ryżu
  • 6 suszonych pomidorów Ponti
  • 200 ml sosu beszamelowego
  • sól i pieprz do smaku
Do do dzieła! :
             Liście kapusty zblanszować, osuszyć i wyciąć twarde części łodyg. Ryż ugotować w osolonej wodzie tak, by był półtwardy (al dente) i połączyć go z tuńczykiem oraz pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami. Farsz doprawić solą i pieprzem. Z tak przygotowanego nadzienia formować kulki i zawijać je w liście kapusty tak jak klasyczne gołąbki. Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą i polać sosem beszamelowym. Zapiekać kilkanaście minut w temperaturze 180 stopni C aż wierzchnia warstwa się zarumieni. Gotowe!
Smacznego!!!! :)


 



2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis na gołąbki. Z tuńczykiem jeszcze nie miałam przyjemności:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tuńczykiem są megaaa ! mimo że w pierwszym momencie niektórym tuna w gołąbkach wydaje się być ciut dziwna, bo ludzie są bardzo przyzwyczajeni do klasyki ryżowo - mięsnej - tak jak moja mama ;) ale nawet ona, jak spróbowała mego gołąbka śródziemnbomorskiego, to sama powiedziała, że pyszne a, w życiu by nie pomyślała że mogą tak fajne smakować :) polecam serdecznie, pozdrawiam i dziękuję za odwiedzinki ;)

      Usuń