24 lis 2014

Pełnoziarniste naleśniki pod pierzynką z hummusu zapiekane z warzywnym paprykarzem

 Te lekkie naleśniki pełnoziarniste pod hummusową pierzynką są szałowe! są naprawdę aromatyczne i delikatne a jednocześnie bardzo oryginalne i pyszne. Na pewno przypasują nie tylko jaroszom ale i klasycznym mięsożercom ;)

składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 słoik paprykarza wegetariańskiego z kaszą jaglaną Primavika
  • 1 słoiczek hummusu ( użyłam oliwkowego Primaviki )
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki śmietany
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Wymieszać składniki ciasta na gładką masę i na rozgrzanej, natłuszczonej olejem patelni usmażyć cienkie naleśniki. Naleśniki posmarować cienko paprykarzem i zwinąć w rulon. Ułożyć jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania. Trzy łyżki humusu wymieszać ze śmietaną i posmarować po wierzchu. Zapiec w rozgrzanym piekarniki do 180ºC przez 20 minut. Naleśniki podawać z humusem jako sosem. 

Smacznego! 

1 komentarz: