Oto przepis na wyśmienity a jednocześnie lekki tort czekoladowo – wiśniowy.
Tort nie zawiera białej mąki pszennej i ma obniżoną zawartość tłuszczu,
ponieważ do jego wykonania nie używa się masła i tłustej śmietany. Bardzo
ciekawym dodatkiem są puffingowane* wiśnie, które nie tylko dodają smaku i
pięknie prezentują się jako ozdoba tortu, ale także świetnie przełamują
konsystencję tortu, stając się zaskakującą, przyjemnie chrupiącą, delikatnie
kwaskową niespodzianką.
Tort składa się z biszkoptu przeciętego na 2 lub 3 blaty, sączonego sokiem
wiśniowym, przełożonego lekkim kremem z ricotty, dżemem wiśniowym i
puffingowanymi* wiśniami. Ozdobiony jest chrupiącymi puffingowanymi* wiśniami i
tartą gorzką czekoladą.
PUSZYSTY BISZKOPT ORKISZOWY
* 5 jajek
* 3/4 szklanki cukru
* 3/4 szklanki mąki orkiszowej
* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżka gorzkiego kakao
WYKONANIE :
1.
białka oddzielić od
żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno mikserem na najwyższych obrotach
2.
ciągle ubijając
dodawać porcjami cukier do całkowitego rozpuszczenia a w następnie kolejno
dodawać zółtka żółtka
3.
( wcześniej połączone
ze sobą i przesiane ) mąki i proszek do pieczenia dodawać stopniowo po łyżce do
piany i delikatnie wymieszać ręcznie lub użyć miksera na najniższych obrotach
4.
Całość przelać do
tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Nie ma potrzeby smarować
boków tłuszczem
5.
Włożyć do nagrzanego
piekarnika i piec na termoobiegu w temperaturze ok 165 stopni przez ok 40 minut
do tzw „suchego patyka”
6.
Po wyciągnięciu z
piekarnika rzucić biszkopt z wysokości ok 60 cm na podłogę lub blat ( dla
wyrównania wierzchu ciasta )
7.
Biszkopt ostudzić
DO NASĄCZENIA:
* 100 - 150 ml soku wiśniowego lub mocnej herbaty wiśniowej ( opcjonalnie z
dolewką wiśniówki )
DO PRZEŁOŻENIA BISZKOPTU: potrzebny będzie niskosłodzony lub bezcukrowy
dżem wiśniowy ok ½ słoika i ½ opakowania wiśni puffingowanych ( Wiśnia Puffins
) oraz lekki krem z ricotty i bitej śmietany light na który przepis znajduje
się poniżej:
LEKKI KREM Z RICOTTY I BITEJ ŚMIETANY LIGHT
* 500 gram ricotty
* 250 ml bitej śmietany light ( gotowej lub do ubijania )
* ½ szklanki g cukru lub cukru trzcinowego
* aromat śmietankowy - opcjonalnie
WYKONANIE: wszystkie składniki połączyć ze sobą i ubić na gładko mikserem
na najwyższych obrotach
WYKONANIE CAŁEGO TORTU:
1.
ostudzony biszkopt
przeciąć na 3 blaty ( lub 2 blaty – wtedy adekwatnie pomiędzy warstwy dać
więcej kremu )
2.
pierwszy blat ułożyć
na paterze lub dużym talerzu, nasączyć częścią soku lub herbaty
3.
następnie wyłożyć na
niego dżem wiśniowy oraz część kremu z ricotty i porozrzucać kilka
puffingwanych wiśni
4.
całość przykryć
kolejnym blatem, nasączyć i nałożyć krem z ricotty i ponownie porozrzucać kilka
puffingowanych wiśni
5.
ostatni blat nasączyć i
delikatnie umieścić na górę ciasta, wysmarować pozostałym kremem i przyozdobić
tartą gorzką czekoladą oraz puffingowanymi wiśniami.
6.
Opcjonalnie można
wysmarować także boki tortu i oprószyć gorzką czekoladą, lub okruszkami
pozostałymi po biszkopcie
7.
Całość schłodzić w
lodówce
Wiśnie puffingowane* użyte do przygotowania tortu nie tylko dodadzą uroku i
smaku ale także są bardzo oryginalnym chrupiącym dodatkiem Gotowe! Smacznego
Puffingowane* - czyli suszone nowoczesną
metodą puffingu - w podciśnieniu, w temperaturze poniżej 40 stopni. W
odróżnieniu od tradycyjnego, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym
suszenia konwekcyjnego, zachodzącego w wysokiej temperaturze, zubażającej
otrzymywany susz poprzez wyniszczenie cennych składników i witamin, puffing
jest bezpieczny i pozwala na zachowanie pełnego bogactwa naturalnych składników
i cennych witamin znajdujących się w owocach.
Ciekawy przepis. :-)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczny torcik Ci wyszedł, podobają mi się składniki :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńdziękuję ! :) torcik składnikowo nietypowy i naprawde daje radę ;)
UsuńAle pyszny torcik :-) wygląda cudnie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję !!! :) :) :)
Usuń