27 gru 2017

Smakowite kubeczki z kuskusem polędwiczkami wieprzowymi i brzoskwiniami

Ciekawy przepis na pomysłowe danie, które dzięki oryginalnym składnikom, niebanalnym połączeniom smakowym i pięknej oprawie serwowania, jest wyjątkowo atrakcyjne na różne okazje. Danie jest proste w przyrządzeniu a efekt końcowy naprawdę robi wrażenie :)

Składniki na 10 porcji:
  • 300 g wstępnie ugotowanego kuskusu,
  • 500 g polędwiczek wieprzowych,
  • 400 g brzoskwiń w puszce Valfrutta,
  • bulion,
  • 20 g szałwii,
  • 50 g masła,
  • sos sojowy,
  • 100 g selera,
  • 30 g świeżej mięty,
  • oliwa z oliwek extra vergine 
  • sól i pieprz
Przygotowanie: 
Polędwiczki pokrój na cienkie paseczki i umieść w marynacie z posiekanego selera, sosu sojowego, szałwii i oliwy z oliwek. Umieść kuskus w misce i namocz w 1 łyżce gorącego bulionu z miętą, oliwą i solą. Odsącz brzoskwinie i pokrój je w drobną kostkę. Podsmaż polędwiczki na patelni. Umieść kuskus w szklanych miseczkach, dodaj brzoskwinie i uzupełnij polędwiczkami. Niech wszystkie soki, które wykapały z kukus połączą się w aromatycznym sosie.
 indexfood.pl
mat.prasowe valfrutta indexfood

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz