Zupy & Wege

Zupy


Krem z ziemniaków z paluszkami paprykowymi - czyli ziemniak na nowo odkryty, doceniony i wyśmienity :)



Ziemniaki chyba wszystkim kojarzą się z czymś tak powszednim i nudnym, że  właściwie trudno wyobrazić sobie jakieś ciekawe danie z ich udziałem. Szkoda trochę, że tak szufladkujemy naszego popularnego ziemniaczka, przecież  to warzywo o zróżnicowanym, w zależności od odmiany smaku. Na dodatek jest bardzo wdzięcznym i uniwersalnym produktem, z którego przyrządzić można także bardzo ciekawe i niecodzienne dania jak chociażby ten gęsty krem ziemniaczany :)


-400 g ziemniaków 
-1 l bulionu warzywnego
-60 g cebuli
-20 g mąki
- sól i pieprz
-100 ml świeżej śmietany, 
-15 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia 
-1 żółtko
-Glassa Gastronomica Ponti 
-majeranek
-150 g gotowego ciasta francuskiego
-30 g parmezanu 
-papryka słodka w proszku
Sposób przygotowania zupy:
Cebulę pokroić na piórka i zeszklić na oliwie w garnku. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć na złoty kolor. Następnie dodać mąkę i rumienić całość na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Wlać bulion i gotować przez 40 minut. Po zakończeniu zupę zblendować tak, by miała kremową konsystencję, na koniec dodać śmietanę.
Przygotowanie paluszków:
Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować żółtkiem, posmarować parmezanem i słodką papryką. Następnie wyciąć z ciasta paski i owinąć je wzdłuż siebie tworząc ,,warkocze”. Piec w temperaturze ok. 200 stopni C przez ok. 12 minut.
Krem z ziemniaków podawać udekorowany Glassą Ponti, szczyptą majeranku w towarzystwie chrupkich paluszków. Smacznego!




Dania Wege

Risotto z suszonymi pomidorami

Risotto - danie proste, smakowite i... ekonomiczne! :) Co więcej - bardzo fajnie sprawdzi się zarówno podczas zwykłego rodzinnego obiadu oraz szałowej kolacji dla szczególnych gości. Najlepsze jest to, że w zasadzie można je przygotować dosłownie ze wszystkiego - chociażby z kawałków warzyw, czyli naszych warzywnych ,,resztek”  pozostałych w lodówce :)

Składniki
·        80 g Suszonych Pomidorów z cebulą Ponti
·        2 ząbki czosnku,
·        5 łyżek oliwy z oliwek  extra vergine Olitalia
·        2 garście mrożonych lub świeżych grzybów
·        1 szklanka ryżu arborio
·        100 ml białego wina
·        0,5 l bulionu grzybowego
·        1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
·        drobno posiekana świeża natka pietruszki

Przygotowanie 
Przed przystąpieniem do gotowania należy przygotować pół litra bulionu grzybowego. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek oraz wypłukany oraz dobrze odsączony ryż i całość mieszać przez 2-3 minuty, po czym dodać białe wino, pozostawiając całość do odparowania. Gdy konsystencja potrawy przestanie być płynna, należy dodać część bulionu oraz pokrojone grzyby, które powinny zakrywać warstwę ryżu. Po 10 minutach dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory i resztę bulionu i dusić jeszcze przez kilka minut tak, by uzyskać gęstą konsystencję. Na koniec wystarczy doprawić danie solą, pieprzem i natką pietruszki oraz – już na talerzu - udekorować startym parmezanem. SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz