Krem z ziemniaków z paluszkami paprykowymi - czyli ziemniak na nowo odkryty, doceniony i wyśmienity :)
Ziemniaki chyba wszystkim kojarzą się z
czymś tak powszednim i nudnym, że właściwie trudno wyobrazić sobie
jakieś ciekawe danie z ich udziałem. Szkoda trochę, że tak szufladkujemy
naszego popularnego ziemniaczka, przecież to
warzywo o zróżnicowanym, w zależności od odmiany smaku. Na dodatek jest
bardzo
wdzięcznym i uniwersalnym produktem, z którego przyrządzić można także
bardzo ciekawe i niecodzienne
dania jak chociażby ten gęsty krem ziemniaczany :)
-400 g ziemniaków
-1 l bulionu warzywnego
-60 g cebuli
-20 g mąki
- sól i pieprz
-100 ml świeżej śmietany,
-15 ml oliwy z oliwek extra vergine
Olitalia
-1 żółtko
-Glassa Gastronomica Ponti
-majeranek
-150 g gotowego ciasta francuskiego
-30 g parmezanu
-papryka słodka w proszku
Sposób przygotowania zupy:
Cebulę pokroić na piórka i zeszklić na oliwie w garnku. Dodać pokrojone w
kostkę ziemniaki i smażyć na złoty kolor. Następnie dodać mąkę i rumienić
całość na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Wlać bulion i gotować przez 40
minut. Po zakończeniu zupę zblendować tak, by miała kremową konsystencję, na
koniec dodać śmietanę.
Przygotowanie paluszków:
Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować żółtkiem, posmarować parmezanem i
słodką papryką. Następnie wyciąć z ciasta paski i owinąć je wzdłuż siebie
tworząc ,,warkocze”. Piec w temperaturze ok. 200 stopni C przez ok. 12 minut.
Krem z ziemniaków podawać udekorowany Glassą Ponti, szczyptą majeranku w
towarzystwie chrupkich paluszków. Smacznego!
Dania Wege
Risotto z suszonymi pomidorami
Risotto - danie proste, smakowite i... ekonomiczne! :) Co więcej - bardzo fajnie sprawdzi się zarówno podczas zwykłego rodzinnego obiadu oraz szałowej kolacji dla szczególnych gości. Najlepsze jest to, że w zasadzie można je przygotować dosłownie ze wszystkiego - chociażby z kawałków warzyw, czyli naszych warzywnych ,,resztek” pozostałych w lodówce :)
Składniki
·
80 g Suszonych Pomidorów z cebulą Ponti
·
2 ząbki czosnku,
·
5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
·
2 garście mrożonych lub świeżych grzybów
·
1 szklanka ryżu arborio
·
100 ml białego wina
·
0,5 l bulionu grzybowego
·
1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
·
drobno posiekana świeża natka pietruszki
Przygotowanie
Przed
przystąpieniem do gotowania należy przygotować pół litra bulionu grzybowego. Na
rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek oraz wypłukany oraz dobrze
odsączony ryż i całość mieszać przez 2-3 minuty, po czym dodać białe wino,
pozostawiając całość do odparowania. Gdy konsystencja potrawy przestanie być
płynna, należy dodać część bulionu oraz pokrojone grzyby, które powinny
zakrywać warstwę ryżu. Po 10 minutach dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory i resztę bulionu i dusić jeszcze przez kilka minut tak, by uzyskać gęstą
konsystencję. Na koniec wystarczy doprawić danie solą, pieprzem i natką
pietruszki oraz – już na talerzu - udekorować startym parmezanem. SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz