26 mar 2014

Pizza na trzy kęsy, czyli muffiny pizza :)


Muffiny Pizza - świetne na przystawkę i jeszcze lepsze jako imprezowe przekąski. Pachnące, mięciutkie, delikatnie wilgotne... i na dodatek błyskawiczne w przygotowaniu!
Ja w ogóle uwielbiam piec muffiny - wymyślam przeróżne wariacje, zdobię, cuduję, bawię się smakami. Zazwyczaj jednak są to słodkie wypieki, które serwuję moim gościom albo robię z nich prezenciki na wynos ;) jednak raz na jakiś czas piekę muffiny "na słono" takie właśnie jak opisywane tutaj mufinkowe pizze.



ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka ( może być także maślanka )
- 1/3 szklanki oleju
- zioła oregano, bazylia
- czosnek ( granulowany lub świeży )
- sól, pieprz 

farsz:
- szynka ( najlepiej żeby była w kawałku, aby móc ją pokroić w kosteczkę
- boczek ( także w kawałku )
- papryka ( najlepiej czerwona, bo wygląda najbardziej widowiskowo, tutaj akurat miałam żółtą
- cebula
- pieczarki
-ser żółty
przgotowanie:

farsz: nie podaję proporcji, bo robię na oko - zawsze wychodzi mi za dużo farszu ale on sam w sobie jest tak pyszny, że znika momentalnie ;)  jeżeli jakimś cudem się jednak uchowa, to wykorzystuję go jako dodatek do makaronu ( dodaję pesto, lub przecier, albo nic nie dodaję tylko mieszam z makaronem i gotowe ). 

- ser  zółty pokroić w dość drobną kosteczkę ( opcjonalnie część sera zetrzeć na wiórki, którymi posypujemy muffiny ok 10 minut przed końcem pieczenia ), pozostałe składniki pokroić w miarę drobną kosteczkę.  Na patelni podlanej olejem najpierw podsmażyć przez chwilę pieczarki, cebulę i paprykę, gdy troszkę zmiękną dodać szynkę oraz boczek. całość podsmażyć i odstawić do ostygnięcia.

ciasto: suche składniki wsypujemy do jednaj miski a mokre do drugiej, dokładnie mieszamy w oddzielnych misach. następnie mokrą mieszankę przelewamy do miski z suchą i znowu dokładnie mieszamy. 

do wymieszanego ciasta dodajemy przestudzony farsz i znowu mieszamy. napełniamy foremki do ok 2/3 wysokości i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180 stopni. pieczemy ok 20 - 25 minut i gotowe ! 

smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz