27 mar 2014

Karmelove serduszka - wilgotne muffiny z ciągnącym karmelem i chrupiąca niespodzianką


Czy ja już tu pisałam że uwielbiam piec muffiny? ;) pewnie że tak i to nawet przed chwilą ;) zatem bez zbędnych wstępów i rozwodzenia się od razu przechodzę do przepisu na wilgotne, super aromatyczne  muffiny Karmelowe Love z niespodzianką. Co to za niespodzianka? spokojnie, zaraz wszystko stanie się jasne :)

  

Składniki ciasto ( wychodzi ok 20 sztuk ) :

- 2 szklanki mąki ( tortowej )
- 1 szklanka cukru


- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 dojrzałe banany ( nawet lepiej żeby były przejrzałe )

dodatki :

- duża garść rodzynek
- cukierki toffi lub irysy ( ok 25 sztuk )
- szklanka czekoladowych kuleczek śniadaniowych  ( i to jest własnie ta niespodzianka :) )


polewa karmelowa :

- szklanka cukru
- szklanka śmietany
- 80 gram masła ( miękkiego )
- aromat waniliowy

Przygotowanie:

ciasto: suche składniki wymieszać w jednej misce a w drugiej banany rozmiażdżyć pięścią na papę, dodać do tego mokre składniki i wymieszać. mokrą mieszankę wlać do miski z suchą i dokładnie wymieszać. następnie dodać do tego rodzynki i pokrojone w kosteczkę cukierki - znowu wymieszać. przygotować foremki do muffinek. jak już będą gotowe do napełniania, wówczas dodać do ciasta kuleczki śniadaniowe, znowu wymieszać i od razu przystąpić do napełniania foremek ( nie czekać bo kulki się rozmokną i nie będzie chrupiącej niespodzianki ). wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i po chwili skręcić go do 180 stopni. piec 20 - 25 minut.

polewa karmelowa:

delikatnie rozgrzać rondelek lub patelnię, wsypać cukier i na małym ogniu podgrzewać aż się rozpuści, delikatnie mieszając łyżką lub packą. Gdy stanie się płynny dodajemy masło i bardzo energicznie mieszamy. Po połączeniu się składników ściągamy z ognia i dodajemy śmietanę oraz aromat waniliowy - znowu energicznie mieszamy i gotowe.

muffiny po upieczeniu i przestudzeniu polewamy za pomocą łyżki polewą karmelową. jeżeli polewa nadmiernie zgęstnieje można ją delikatnie podgrzać.

smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz