Święta Święta i po świętach :) Można się więc ze spokojem odciąć od świątecznej klasyki stołu, chwilę odpocząć po świątecznej bieganinie kuchennej i obżarstwie i... zabrać się znowu za poświąteczne szaleństwa kulinarne :D Oto przepis na wyśmienite danie z królika - wiem, że królik jest kojarzony ze świętami ale na przykład ten - w occie balsamicznym, może być serwowany nie tylko w święta! Ocet balsamiczny wydobywa z królika niezwykłe pokłady aromatu, mięso staje się wyraziste i zdecydowane w smaku, a całości dopełnia ożywczy aromat świeżej pietruszki.Trzeba spróbować :) Na danie dla 4 osób potrzebne będzie:
składniki:
- 1,2 kg królika (poporcjowanego)
- 200 ml octu balsamicznego z Modeny Ponti
- 20 g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
- ząbek czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyj mięso i włóż
do garnka, polej octem balsamicznym, wymieszaj i duś mięso na mały ogniu aż
ocet wyparuje. Następnie dodaj masło i oliwę. Smaż delikatnie, dodaj połowę
natki pietruszki, posiekany czosnek i połowę bulionu. Dopraw pieprzem i solą.
Duś mięso na wolnym ogniu przez ok 45 min pod przykryciem. Przewracaj kawałki
od czasu do czasu i dodawaj bulionu jeśli potrzeba. Na końcu dodaj pozostałą
natkę pietruszki, a jeśli masz ochotę poeksperymentować, spróbuj rozmarynu. Smacznego!
O rany już nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam królika i właściwie nie wiem dlaczego bo przecież lubię :) Chyba czas odświeżyć sobie jego smak - zapisuję Twój przepis - dzięki, dam znać jak zrobię :)
OdpowiedzUsuńKaprysy kochane :) bardzo dziękuję za odwiedzinki :))))) absolutnie i bezdyskusyjnie dawaj mi tu znać natentychmiast jak tylko upichcisz króliczka ;)
Usuń