22 kwi 2014

Królik w occie balsamicznym - królik częściej niż od święta


Święta Święta i po świętach :) Można się więc ze spokojem odciąć od świątecznej klasyki stołu, chwilę odpocząć po świątecznej bieganinie kuchennej i obżarstwie i... zabrać się znowu za poświąteczne szaleństwa kulinarne :D  Oto przepis na wyśmienite danie z królika - wiem, że królik jest kojarzony ze świętami ale na przykład ten - w occie balsamicznym, może być serwowany nie tylko w święta!  Ocet balsamiczny wydobywa z królika niezwykłe pokłady aromatu, mięso staje się wyraziste i zdecydowane w smaku, a całości dopełnia ożywczy aromat świeżej pietruszki.Trzeba spróbować :) Na danie dla 4 osób potrzebne będzie:
składniki:
  • 1,2 kg królika (poporcjowanego)
 
  • 200 ml octu balsamicznego z Modeny Ponti
  • 20 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • ząbek czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Umyj mięso i włóż do garnka, polej octem balsamicznym, wymieszaj i duś mięso na mały ogniu aż ocet wyparuje. Następnie dodaj masło i oliwę. Smaż delikatnie, dodaj połowę natki pietruszki, posiekany czosnek i połowę bulionu. Dopraw pieprzem i solą. Duś mięso na wolnym ogniu przez ok 45 min pod przykryciem. Przewracaj kawałki od czasu do czasu i dodawaj bulionu jeśli potrzeba. Na końcu dodaj pozostałą natkę pietruszki, a jeśli masz ochotę poeksperymentować, spróbuj rozmarynu. Smacznego!


2 komentarze:

  1. O rany już nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam królika i właściwie nie wiem dlaczego bo przecież lubię :) Chyba czas odświeżyć sobie jego smak - zapisuję Twój przepis - dzięki, dam znać jak zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaprysy kochane :) bardzo dziękuję za odwiedzinki :))))) absolutnie i bezdyskusyjnie dawaj mi tu znać natentychmiast jak tylko upichcisz króliczka ;)

      Usuń