Ziemniaki chyba wszystkim kojarzą się z czymś tak powszednim i nudnym, że właściwie trudno wyobrazić sobie jakieś ciekawe danie z ich udziałem. Szkoda trochę, że tak szufladkujemy naszego popularnego ziemniaczka, przecież to
warzywo o zróżnicowanym, w zależności od odmiany smaku. Na dodatek jest bardzo
wdzięcznym i uniwersalnym produktem, z którego przyrządzić można także bardzo ciekawe i niecodzienne
dania jak chociażby ten gęsty krem ziemniaczany :)
-400 g ziemniaków
-1 l bulionu warzywnego
-60 g cebuli
-20 g mąki
- sól i pieprz
-100 ml świeżej śmietany,
-15 ml oliwy z oliwek extra vergine
Olitalia
-1 żółtko
-Glassa Gastronomica Ponti
-majeranek
-150 g gotowego ciasta francuskiego
-30 g parmezanu
-papryka słodka w proszku
Sposób przygotowania zupy:
Cebulę pokroić na piórka i zeszklić na oliwie w garnku. Dodać pokrojone w
kostkę ziemniaki i smażyć na złoty kolor. Następnie dodać mąkę i rumienić
całość na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Wlać bulion i gotować przez 40
minut. Po zakończeniu zupę zblendować tak, by miała kremową konsystencję, na
koniec dodać śmietanę.
Przygotowanie paluszków:
Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować żółtkiem, posmarować parmezanem i
słodką papryką. Następnie wyciąć z ciasta paski i owinąć je wzdłuż siebie
tworząc ,,warkocze”. Piec w temperaturze ok. 200 stopni C przez ok. 12 minut.
Krem z ziemniaków podawać udekorowany Glassą Ponti, szczyptą majeranku w
towarzystwie chrupkich paluszków. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz