8 kwi 2014

Rurki skręcone z gorgonzolą i orzechami



 Uwielbiam makaron! wstyd się może przyznać ale  lubię jeść makaron nawet bez żadnych dodatków tylko z odrobiną soli ;)  oczywiście wszelkie wariacje makaronowe wprawiają mnie w zachwyt a ten, który Wam tu prezentuję jest naprawdę prosty w przygotowaniu i szałowy w smaku! w roli głównej tego dania występuje makaron tortiglioni – czyli po naszemu polskiemu - rurki skręcone.  Kształt i struktura tego makaronu powodują, że sos bardzo dobrze się z nim łączy i świetnie do niego przylega. W ramach ciekawostki dodam, że Tortiglioni, czy skręcone rurki, pochodzą z Neapolu i uznawane są za jeden z najstarszych kształtów makaronów :) 

 

Składniki dla 4 osób:
- 2 puszki pomidorów 

- 400 g rurek skręconych Arrighi
- 150 g gorgonzoli 
- 40 g orzechów włoskich 
- 100 g parmezanu 
- oliwa z oliwek Extra Vergine
- 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti 
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: 


sos pomidorowy: zagotuj pomidory doprawiając je solą, pieprzem, oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym do uzyskania gęstej konsystencji. W dużej ilości osolonej wody ugotuj makaron al dente. Dokładnie wymieszaj odcedzony makaron z przygotowanym sosem. Na końcu dodaj drobno posiekane orzechy i kawałki gorgonzoli. Makaron podawaj posypany startym parmezanem. Gotowe!


 

3 komentarze:

  1. Ja też lubię jeść makaron solo! :) Ale takimi dodatkami nie pogardzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, taki makaron zjadłabym z wielką przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się kochane Panie że Wam się podoba ;)))))))) orzeszki to jest w ogóle mega pyszny dodatek do wszystkiego :))))) ostatnio w ogóle coś mnie strzeliło i tak się wkręciłam w orzeszki i inne nasiona, że wsypuję gdzie tylko się da ;)

    OdpowiedzUsuń