Uwielbiam makaron! wstyd się może przyznać ale lubię jeść makaron nawet bez żadnych dodatków tylko z odrobiną soli ;) oczywiście wszelkie wariacje makaronowe wprawiają mnie w zachwyt a ten, który Wam tu prezentuję jest naprawdę prosty w przygotowaniu i szałowy w smaku! w roli głównej tego dania występuje makaron tortiglioni – czyli po naszemu polskiemu - rurki skręcone. Kształt i struktura tego
makaronu powodują, że sos bardzo dobrze się z nim łączy i świetnie do niego
przylega. W ramach ciekawostki dodam, że Tortiglioni, czy skręcone rurki, pochodzą z Neapolu i uznawane są za
jeden z najstarszych kształtów makaronów :)
Składniki dla 4 osób:
- 2 puszki pomidorów - 400 g rurek skręconych Arrighi
- 150 g gorgonzoli
- 40 g orzechów włoskich
- 100 g parmezanu
- oliwa z oliwek Extra Vergine
- 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
sos pomidorowy: zagotuj
pomidory doprawiając je solą, pieprzem, oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym
do uzyskania gęstej konsystencji. W dużej ilości osolonej wody ugotuj makaron
al dente. Dokładnie wymieszaj odcedzony makaron z przygotowanym sosem. Na końcu
dodaj drobno posiekane orzechy i kawałki gorgonzoli. Makaron podawaj posypany
startym parmezanem. Gotowe!
Ja też lubię jeść makaron solo! :) Ale takimi dodatkami nie pogardzę ;)
OdpowiedzUsuńojej, taki makaron zjadłabym z wielką przyjemnością!
OdpowiedzUsuńCieszę się kochane Panie że Wam się podoba ;)))))))) orzeszki to jest w ogóle mega pyszny dodatek do wszystkiego :))))) ostatnio w ogóle coś mnie strzeliło i tak się wkręciłam w orzeszki i inne nasiona, że wsypuję gdzie tylko się da ;)
OdpowiedzUsuń