8 sty 2015

Aromatyczna, aksamitna zupa grzybowa - na święta i nie tylko!

Zupa grzybowa to tradycyjna potrawa wigilijna i nie może jej zabraknąć na żadnym świątecznym stole - to niezaprzeczalne i oczywiste :) jednakże nie tylko na święta serwuje się zupę grzybową więc poniższy przepis doskonale sprawdzi się zarówno w świątecznym, jak i codziennym menu :)  zupa wychodzi naprawdę puszna i zniewalająco aromatyczna :)


Składniki:
  • 250 g mrożonych grzybów (na przykład mieszkanka grzybów leśnych Devaldano zawierająca kurki, borowiki, podgrzybki i maślaki lub same mrożone borowiki krojone w kostkę Devaldano )
  • cebula
  • litr bulionu warzywnego
  • szklanka mleka
  • połowa szklanki białego, wytrawnego wina
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, masło, śmietana kremówka

Przygotowanie:
W głębokim rondlu (możemy także użyć garnka) rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Szklimy i wrzucamy mieszankę mrożonych grzybów Devaldano. Solimy i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po odparowaniu większej części wody (nie odparowujmy całości), dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i zalewamy winem. Zwiększamy ogień i po ok. 3 minutach dolewamy bulion oraz mleko (kolejność jest ważna). Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Odstawiamy z ognia i dodajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku. Możemy dodać 4 łyżki śmietany kremówki. Serwujemy ze świeżą natką pietruszki – wspaniale podkreśli aromatyczny smak leśnych grzybów.   Zupę można podać z pieczywem, grzankami, uszkami lub innymi dodatkami dobranymi wg własnych upodobań. Gotowe!

Smacznego:)

4 komentarze: