Składniki:
- 250 g
mrożonych grzybów (na przykład
mieszkanka grzybów leśnych Devaldano zawierająca kurki, borowiki,
podgrzybki i maślaki lub same mrożone borowiki krojone w kostkę Devaldano
)
- cebula
- litr bulionu warzywnego
- szklanka mleka
- połowa szklanki białego, wytrawnego wina
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, masło, śmietana kremówka
Przygotowanie:
W głębokim rondlu (możemy także użyć garnka)
rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Szklimy i
wrzucamy mieszankę mrożonych grzybów Devaldano. Solimy i dusimy pod
przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po odparowaniu większej części wody (nie
odparowujmy całości), dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i zalewamy winem.
Zwiększamy ogień i po ok. 3 minutach dolewamy bulion oraz mleko (kolejność jest
ważna). Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do
smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Odstawiamy z ognia i dodajemy 2
rozgniecione ząbki czosnku. Możemy dodać 4 łyżki śmietany kremówki. Serwujemy
ze świeżą natką pietruszki – wspaniale podkreśli aromatyczny smak leśnych
grzybów. Zupę można podać z pieczywem, grzankami,
uszkami lub innymi dodatkami dobranymi wg własnych upodobań. Gotowe!
Smacznego:)
Wygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńświetna, aromatyczna zupa!
OdpowiedzUsuńdziękuję kochane ! :)
OdpowiedzUsuńOoo jezu wygląda przebosko :D uwielbiam grzybową a jem ją w sumie tylko w czasie świątecznym. Pycha!
OdpowiedzUsuń