Bezglutenowo wcale nie znaczy niesmacznie :) poniżej bardzo prosty przepis na leciutkie bezglutenowe i bezmięsne speghetti z aromatycznymi dodatkami takimi jak pachnący czosnek, kapary i pieczary ;)
·
250 g pieczarek
·
1 cebula
·
2 ząbki
czosnku ( jeden do sosu a drugi do
starcia na płatki i posypania gotowego dania )
·
2 - 3 łyżki oliwy
z oliwek
·
300 ml passaty
pomidorowej
·
6 jabłuszek
kaparowych ( plus ewentualnie dodatkowe szt do ozdoby )
· 200 g makaronu spaghetti bezglutenowego 3Pauly
·
Suszona lub
świeża bazylia - pół łyżeczki
·
Suszony lub
świeży majeranek - łyżeczka
·
parmezan do
posypania
·
pieprz
·
sól
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w
kostkę, posolić i krótko podsmażyć na średnim ogniu. Dodać passatę, pokrojone w
plasterki Jabłuszka kaparowe oraz ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę.
Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, dodać zioła i dusić na małym ogniu ok. 10
minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Bezglutenowy makaron 3pauly ugotować w
osolonej wodzie z odrobiną oleju. Pozostały ząbek czosnku zetrzeć na
szatkownicy w cieniutkie płatki. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem,
oprószyć parmezanem i kilkoma płatkami
czosnkowymi, przyozdobić jabłuszkami kaparowymi i gotowe!
Smacznego!!! :)
Wygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję wam za odwiedziny i cieszę się że makaron sie podoba :) chętnie zobaczę fit pizzę ;)
OdpowiedzUsuń