Pyszny orzeżwiający przepis na mrożoną słodką kawę o rozkosznym smaku mango z miłą chrupiącą niespodzianką! Do zrobienia kawy można wykorzystac mleko sojowe lub każde inne - krowie, kozie, owsiane, migdałowe - tak jak kto lubi. Oprócz blendowanego świeżego mango, będącego składnikiem kawki, bardzo fajnym dodatkiem jest mango puffingowane, którym przyozdabiłam kawę :) puffingowane mango można tez położyć na kawowym spodeczku obok szklanki w ramach małej słodkiej przekąski, bo jest naprawdę pyszne. Takie mango pięknie prezentuje się jako ozdoba a dodatkowo jest słodką porcją naturalnych witamin. Jest też fajną zaskakująco chrupiącą niespodzianką. W przepisie użyłam kruszonego lodu zamiast zwykłych kostek lodu, dzięki temu kawa stała się troszkę gęstsza i nabrała formy deseru. Kruszony lód robi się ze zwykłych kostek lodu, zawijając je w folię i roztłukując tłuczkiem.
Składniki na jedną porcję:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( lub zaparzona w
niewielkiej ilości wody i wystudzona porcja kawy parzonej odcedzonej z fusów )
- cukier trzcinowy/ksylitol/zwykły/stewia ( wg upodobań )
- gotowana woda ok 1/5 szklanki
- 2 łyżki zblendowanego mango podprawionego do smaku cukrem
trzcinowym ( lub zamiennie dżem z mango )
- mleko sojowe 300 ml
- kostki lodu ( całe lub kruszone )
- kilka kawałeczków puffingowanego mango BIO ( Puffins )
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Do shakera lub dużego słoika wsypać rozpuszczalną kawę oraz
cukier i zalać minimalną ilością gorącej wody potrzebną do rozpuszczenia się składników.
Dokładnie wymieszać czekając aż kawa i cukier zupełnie się rozpuszczą. Dopełnić
mlekiem sojowym (ryżowym, owsianym, lub zwykłym – wg upodobań), dodać zblendowane
mango ( lub dżem z mango) shaker zakręcić i dobrze wstrząsnąć kilka razy.
Całość przelać do wysokiej szklanki, dodać lód, wymieszać.
Top zalać mleczną pianką ze spienionego mleka ( lub przyozdobić
bitą śmietaną), posypać wiórkami kokosowymi oraz kawałkami chrupiącego
puffingowanego mango. Gotowe!
mango puffingowane - czyli
suszone nowoczesną metodą puffingu - w podciśnieniu, w temperaturze poniżej 40
stopni. W odróżnieniu od tradycyjnego, powszechnie stosowanego w przemyśle
spożywczym suszenia konwekcyjnego, zachodzącego w wysokiej temperaturze,
zubażającej otrzymywany susz poprzez wyniszczenie cennych składników i witamin,
puffing jest bezpieczny i pozwala na zachowanie pełnego bogactwa naturalnych
składników i cennych witamin znajdujących się w owocach.
O mamo, poezja! Ile ja bym dała teraz za taką kawkę ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/