Zupa z piernika, zwana także moczka czyli zupa z piernika to tradycyjne wigilijne danie śląskie. Jest aromatyczna, pełna bakaliowych niespodzianek, a do tego kusząco słodka i
sycąca. Moczkę mozna śmiało podawać na ciepło i na zimno w formie świątecznego deseru. Moczka można robić na wiele sposobów, dodając do niej różne bakalie, jednak podstawą zupy zawsze jest dobry, aromatyczny piernik. Moczkę można
przygotować zarówno z piernika jak i z pierniczków. Dzięki wykorzystaniu
pierniczków w czekoladzie zupa staje się jeszcze bardziej aromatyczna i
bogatsza w smaku. Warto wypróbować moczkę, nie jest ona trudna w przygotowaniu, zawsze wychodzi bardzo smaczna i
niesamowicie pachnąca słodyczą i korzennymi nutami. Doskonale podkreśla
świąteczną atmosferę w każdym domu.
Potrzebne składniki:
200 g suszonych śliwek
400 g rodzynek
200 g daktyli
200 g orzechów laskowych
200 g migdałów
250 g pierników Lambertz – oblanych prawdziwą czekoladą deserową
3 duże łyżki miodu
Szczypta chilli i cynamonu
Pomarańcza
2-3 litry wody
Przygotowanie:
Przygotować 2 litry wody. Pierniki w
czekoladzie pokruszyć lub pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do wody, dodać
też miód i pokrojone śliwki suszone. Całość zagotować mieszając. Następnie dodać
sok z wyciśniętej pomarańczy, pozostałe bakalie pokrojone na drobniejsze
kawałki, przyprawy i ewentualnie resztę wody, aby uzyskać pożądaną gęstość.
Zupa wg upodobań może być rzadsza lub gęstsza, dlatego wodę dodaje się
stopniowo. Wzorcowa Moczka powinna mieć konsystencję rzadkiego kisielu, jednak
równie dobrze można serwować ją w nieco gęstszej konsystencji budyniowej. Całość
jeszcze raz zagotować na wolnym ogniu mieszając. Gotową Moczkę przelać do
ozdobnych talerzy lub salaterek, dowolnie przyozdobić bakaliami. Gotowe!
Smacznego!
Porada: Moczka doskonale smakuje na
ciepło i na zimno. Można więc serwować ją w formie gorącej zupy lub chłodnego
deseru budyniowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz