20 gru 2015

Wspaniale aromatyczna, cudownie świąteczna MOCZKA - tradycyjna śląska słodka zupa piernikowa


Zupa z piernika, zwana także moczka czyli zupa z piernika to tradycyjne wigilijne danie śląskie. Jest aromatyczna, pełna bakaliowych niespodzianek, a do tego kusząco słodka i sycąca. Moczkę mozna śmiało podawać na ciepło i na zimno w formie świątecznego deseru. Moczka można robić na wiele sposobów, dodając do niej różne bakalie, jednak podstawą zupy zawsze jest dobry, aromatyczny piernik. Moczkę można przygotować zarówno z piernika jak i z pierniczków. Dzięki wykorzystaniu pierniczków w czekoladzie zupa staje się jeszcze bardziej aromatyczna i bogatsza w smaku. Warto wypróbować moczkę, nie jest ona trudna w przygotowaniu, zawsze wychodzi bardzo smaczna i niesamowicie pachnąca słodyczą i korzennymi nutami. Doskonale podkreśla świąteczną atmosferę w każdym domu.

                 

Potrzebne składniki:
200 g suszonych śliwek
400 g rodzynek
200 g daktyli
200 g orzechów laskowych



200 g migdałów
250 g pierników Lambertz –  oblanych prawdziwą czekoladą deserową
3 duże łyżki miodu
Szczypta chilli i cynamonu
Pomarańcza  
2-3 litry wody

Przygotowanie:
Przygotować 2 litry wody. Pierniki w czekoladzie pokruszyć lub pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do wody, dodać też miód i pokrojone śliwki suszone. Całość zagotować mieszając. Następnie dodać sok z wyciśniętej pomarańczy, pozostałe bakalie pokrojone na drobniejsze kawałki, przyprawy i ewentualnie resztę wody, aby uzyskać pożądaną gęstość. Zupa wg upodobań może być rzadsza lub gęstsza, dlatego wodę dodaje się stopniowo. Wzorcowa Moczka powinna mieć konsystencję rzadkiego kisielu, jednak równie dobrze można serwować ją w nieco gęstszej konsystencji budyniowej. Całość jeszcze raz zagotować na wolnym ogniu mieszając. Gotową Moczkę przelać do ozdobnych talerzy lub salaterek, dowolnie przyozdobić bakaliami. Gotowe! Smacznego!

Porada: Moczka doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Można więc serwować ją w formie gorącej zupy lub chłodnego deseru budyniowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz