11 maj 2017

Niesamowite Carpaccio z buraków z hummusem - pyszności w pięknym stylu :)

Carpaccio z buraków z hummusem to doskonała potrawa, która świetnie smakuje i - nie da się ukryć - wspaniale wygląda na talerzu :) dodatkowo to danie jest sycące, a użyte w nim składniki to samo zdrówko :) carpaccio nie zawiera mięsa, więc śmiało można serwować  tę potrawę osobom na diecie roślinnej.  Bardzo fajny pomysł na Szczególnym dodatkiem podkreślającym smak i nadającym charakteru całej potrawie jest hummus, który oprócz swojego niebanalnego smaku jest skarbnicą wartości odżywczych :) 



Składniki dla 4 osób1 granat3-4 czerwone buraki
2 opakowania Hummusu klasycznego ( u mnie marka Well Well - sprawdzony! sycący, pachnący - po prostu pyszny <3 ) 
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
pęczek natki pietruszki
garść rukoli
ziarna czarnuszki
ziarna słonecznika
tłuczony czarny pieprz
Przygotowanie
Buraki gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy na cienkie talarki, które układamy na talerzu. Doprawiamy oliwą oraz octem balsamicznym, posypujemy tłuczonym pieprzem. Na buraki nakładamy łyżeczką porcje hummusu. Wszystko przybieramy natką pietruszki, rukolą, ziarnami granatu oraz czarnuszką i prażonym (na suchej patelni) słonecznikiem.



Wskazówka: Jeżeli mamy bardzo mało czasu, możemy ekspresowo przygotować carpaccio, kupując ugotowane buraki (zamykane termicznie) – wówczas efektowna potrawa powstanie już w 20 minut.


smacznego!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz