1 cze 2017

Inspirujące! Pachnące! Sycące! Uszka z mięsem zapiekane z brokułami i czerwoną fasolką pod serową pierzynką

Uszka kojarzą się przede wszystkim z ze świętami, przynajmniej mi i moim bliskim;) tymczasem to bardzo mylne skojarzenie bo uszka to prawdziwe morze kulinarnych możliwości! oczywiście można robić je ręcznie w domu ale trudno zaprzeczyć, że jest przy tym mnóstwo roboty ;) ten nadmiar pracy nie powinien jednak przekreślić potraw z uszek w codziennym menu dlatego właśnie warto czasem skorzystac z małej pomocy i wyczarować danie na bazie uszek gotowych dopełniając je odpowiednimi dodatkami i wspaniałym pomysłem - chociażby takim jak ten! oto przepis na uszka mięsne zapiekane z brokułami i czerwoną fasolką pod serową pierzynką :) Ja uzyłam do dania uszek Jawo - są sprawdzone i godne zaufania, ciasto mają cieniutkie a farsz PACHNIE mięskiem na tzw kilometr ;) - bardzo dobre - jak domowe, a ile czasu zaoszczędzone na ich lepieniu! :) :D



Składniki na 4 porcje:
brokuł
puszka zielonego groszku


puszka fasoli czerwonej
opakowanie uszek z mięsem Jawo
serowa pierzynka:
150 g żółtego sera
5 łyżek majonezu
3 ząbki czosnku
sól, pieprz


Przygotowanie:
Ugotuj uszka z mięsem zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu – czas gotowania 12 minut. Ugotuj brokuł podzielony na różyczki, następnie zostaw go na 10 minut w zimnej wodzie z lodem. Po wyciągnięciu z wody podziel na małe cząstki. Przygotowuj pierzynkę: ser zetrzyj na tarce z małymi oczkami, dodaj majonez i tarty czosnek, dopraw solą i pieprzem, a później dokładnie wymieszaj. Ułóż podzielony na cząstki brokuł na ugotowanych uszkach z mięsem, dodaj fasolę, groszek i przykryj całość serową masą. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut.

Wskazówka:
W wersji bezmięsnej uszka z mięsem można zastąpić uszkami z pieczarkami. Zamiast serowej pierzynki możesz posypać całość tartą mozzarellą do pizzy, zapiekanek i sałatek.


Gotowe danie dobrze komponuje się z zieloną sałatą z lekkim dressingiem. Gotowe! Wszystkiego Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz