11 kwi 2014

Krem z ziemniaków z paluszkami paprykowymi - czyli ziemniak na nowo odkryty, doceniony i wyśmienity :)



Ziemniaki chyba wszystkim kojarzą się z czymś tak powszednim i nudnym, że  właściwie trudno wyobrazić sobie jakieś ciekawe danie z ich udziałem. Szkoda trochę, że tak szufladkujemy naszego popularnego ziemniaczka, przecież  to warzywo o zróżnicowanym, w zależności od odmiany smaku. Na dodatek jest bardzo wdzięcznym i uniwersalnym produktem, z którego przyrządzić można także bardzo ciekawe i niecodzienne dania jak chociażby ten gęsty krem ziemniaczany :)




składniki:

 
-400 g ziemniaków 
-1 l bulionu warzywnego
-60 g cebuli
-20 g mąki
- sól i pieprz
-100 ml świeżej śmietany, 
-15 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia 
-1 żółtko
-Glassa Gastronomica Ponti 
-majeranek
-150 g gotowego ciasta francuskiego
-30 g parmezanu 
-papryka słodka w proszku


Sposób przygotowania zupy:


Cebulę pokroić na piórka i zeszklić na oliwie w garnku. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć na złoty kolor. Następnie dodać mąkę i rumienić całość na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Wlać bulion i gotować przez 40 minut. Po zakończeniu zupę zblendować tak, by miała kremową konsystencję, na koniec dodać śmietanę.



Przygotowanie paluszków:


Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować żółtkiem, posmarować parmezanem i słodką papryką. Następnie wyciąć z ciasta paski i owinąć je wzdłuż siebie tworząc ,,warkocze”. Piec w temperaturze ok. 200 stopni C przez ok. 12 minut.


Krem z ziemniaków podawać udekorowany Glassą Ponti, szczyptą majeranku w towarzystwie chrupkich paluszków. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz