23 kwi 2014

Neapolitańskie bucatini z warzywami


Na początek parę ciekawostek makaronowo - historycznych :) Wiecie, że Neapol to kolebka włoskiej kuchni? To właśnie tam wynaleziono makaron z sosem pomidorowym oraz pizzę! Z Neapolu pochodzi także makaron bucatini, czyli długie nitki przypominające pręt - z otworem w środku. Bucatini to jedyny makaron wytwarzany przy użyciu foremek z brązu. Ma chropowatą powierzchnię, co sprawia, że świetnie łączy się z każdym sosem. Makaron ten zwykle używany jest do słynnego Bucatini all'Amatriciana, czyli sosu pomidorowego z boczkiem, jednak kulinarnych wariacji z bucatini jest mnóstwo, więc nie ma co się zastanawia,ć tylko trzeba próbować, smakować i gotować odkrywając uroki tego wyjątkowego makaronu :) - na początek polecam kolorowe jak włoska flaga bucatini z warzywami :)


Składniki dla 4 osób:
  •  400g makaronu bucatini
  • 3 młode małe cukinie - pokrojone w cieniutkie paseczki


  • zółta papryka - pokrojona w cieniutkie paseczki
  • bakłażan - pokrojony w kostkę
  • 1 cebula - drobno pokrojona
  • pół ząbku czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • 30 g masła
  • garść listków bazylii
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Zeszklij czosnek i cebulę na dużej patelni na oliwie z oliwek i maśle. Dodaj pokrojone warzywa i zarumień je na dużym ogniu nieustannie mieszając. Dodaj sól i pieprz do smaku, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem jeszcze 15 min. Ugotuj makaron bucatini al dente, odcedź i zmieszaj dokładnie z warzywami i bazylią. Podawaj  pokropione aromatyczną oliwą z oliwek. Smacznego!





indexfood

2 komentarze:

  1. Cudowne kolorowe danie. Chciałoby się je natychmiast zjeść. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten makaron wygląda bombowo :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń