Na początek parę ciekawostek makaronowo - historycznych :) Wiecie, że Neapol to kolebka włoskiej kuchni? To właśnie tam wynaleziono makaron z sosem pomidorowym oraz pizzę! Z Neapolu pochodzi także makaron bucatini, czyli długie nitki przypominające pręt - z otworem w środku. Bucatini to jedyny makaron wytwarzany przy użyciu foremek z brązu. Ma chropowatą powierzchnię, co sprawia, że świetnie łączy się z każdym sosem. Makaron ten zwykle używany jest do słynnego Bucatini all'Amatriciana, czyli sosu pomidorowego z boczkiem, jednak kulinarnych wariacji z bucatini jest mnóstwo, więc nie ma co się zastanawia,ć tylko trzeba próbować, smakować i gotować odkrywając uroki tego wyjątkowego makaronu :) - na początek polecam kolorowe jak włoska flaga bucatini z warzywami :)
Składniki dla 4 osób:
- 400g makaronu bucatini
- 3 młode małe cukinie - pokrojone w cieniutkie paseczki
- zółta papryka - pokrojona w cieniutkie paseczki
- bakłażan - pokrojony w kostkę
- 1 cebula - drobno pokrojona
- pół ząbku czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
- 30 g masła
- garść listków bazylii
- sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Zeszklij czosnek i cebulę na dużej
patelni na oliwie z oliwek i maśle. Dodaj pokrojone warzywa i zarumień je na
dużym ogniu nieustannie mieszając. Dodaj sól i pieprz do smaku, zmniejsz ogień
i duś pod przykryciem jeszcze 15 min. Ugotuj makaron bucatini al dente, odcedź
i zmieszaj dokładnie z warzywami i bazylią. Podawaj pokropione aromatyczną
oliwą z oliwek. Smacznego!
indexfood
Cudowne kolorowe danie. Chciałoby się je natychmiast zjeść. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTen makaron wygląda bombowo :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń