Składniki dla 4 osób:
·
150
g boczku
·
250
g
mieszanych świeżych grzybów leśnych. Jak nie ma świeżych to można
wykorzystać także grzyby mrożone. Byle by były mrożone w całości - np
Devaldano mrożona mieszanka Grzyby
leśne 250g
·
1/2
szklanki czerwonego wina (jak ktoś zdecydowanie nie używa alkoholu to może zastąpić wino bulionem ale... wino to wino ;) )
·
1
cebula
·
2
ząbki czosnku
·
2
ogórki kiszone
·
3
stołowe łyżki przecieru pomidorowego
·
1
łyżka stołowa ostrej musztardy
·
sól,
pieprz do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki umyć, bez obierania zawinąć w folię
aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C - piec około 20 minut. ( Jeżeli macie możliwość czy okazję to ziemniaczki można upiec w ognisku :) będą miały ten specyficzny smaczek ogniska mniam mniam ). W tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzucić
pokrojony w kostkę boczek, do którego po wytopieniu tłuszczu dodać należy
posiekaną drobno cebulę. Gdy cebulka się zeszkli, dorzucić do niej świeże grzyby leśne lub mrożoną
mieszankę grzybów leśnych, posolić i dusić do odparowania większej
ilości wody. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ogórki oraz wino, doprawić
musztardą, koncentratem pomidorowym i dusić do zgęstnienia sosu. Następnie (po ok.
10 minutach) dodać sól, pieprz, ewentualnie dwa ząbki czosnku. Po przygotowaniu
sosu pieczone ziemniaki naciąć w połowie, nadziać sosem, a całość przystroić
listkami zielonej pietruszki.
gotowe ! smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz