10 lis 2014

Powalający, gęsty i treściwy - sos myśliwski z boczkiem i leśnymi grzybami podawany z pieczonymi ziemniakami

Grzyby leśne mmmmmm uwielbiam! mimo że używam ich stosunkowo często, to za każdym razem podczas gotowania w całym domu roznosi się taki świąteczny aromat :) sama się z tego właściwie śmieję, bo grzyby leśne to dla mnie temat mocno całoroczny, a mimo wszystko nie mogę się wyzbyć tego świątecznego skojarzenia ;) poniżej przepis na zupełnie NIE ŚWIĄTECZNY! ;) - ŻARTUJĘ - NA ŚWIĘTA TEŻ BĘDZIE GENIALNY :D ;) powalający smakiem, konsystencją i bardzo intensywnym zapachem sos myśliwski z leśnymi grzybami - leśny wypas nad wypasami ;) :)





Składniki dla 4 osób:
·         150 g boczku 

·         250 g mieszanych świeżych grzybów leśnych. Jak nie ma świeżych to można wykorzystać także grzyby mrożone. Byle by były mrożone w całości - np Devaldano mrożona mieszanka Grzyby leśne 250g
·         1/2 szklanki czerwonego wina (jak ktoś  zdecydowanie nie używa alkoholu to może zastąpić wino bulionem ale... wino to wino ;) )
·         1 cebula
·         2 ząbki czosnku
·         2 ogórki kiszone
·         3 stołowe łyżki przecieru pomidorowego
·         1 łyżka stołowa ostrej musztardy
·         sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki umyć, bez obierania zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C - piec około 20 minut. ( Jeżeli macie możliwość czy okazję to ziemniaczki można upiec w ognisku :) będą miały ten specyficzny smaczek ogniska mniam mniam ). W tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek, do którego po wytopieniu tłuszczu dodać należy posiekaną drobno cebulę. Gdy cebulka się zeszkli, dorzucić do niej świeże grzyby leśne lub mrożoną mieszankę grzybów leśnych, posolić i dusić do odparowania większej ilości wody. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ogórki oraz wino, doprawić musztardą, koncentratem pomidorowym i dusić do zgęstnienia sosu. Następnie (po ok. 10 minutach) dodać sól, pieprz, ewentualnie dwa ząbki czosnku. Po przygotowaniu sosu pieczone ziemniaki naciąć w połowie, nadziać sosem, a całość przystroić listkami zielonej pietruszki. 

gotowe ! smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz