Składniki:
- 40 g krojonych w plastry suszonych borowików - jeżeli nie dysponujecie własnymi zbiorami to bardzo pachnące i stosunkowo nie drogie są suszone borowiki Devaldano
- ryż do risotto (ważne, żeby nie był to zwykły ryż długoziarnisty )
- 100 g parmezanu
- pół szklanki białego, wytrawnego wina
- pół kostki masła
- cebula
- oliwa z oliwek
- 0,75 l bulionu drobiowego lub grzybowego
- ulubione włoskie przyprawy
- świeże zioła, pietruszka, szafran (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Grzyby płuczemy i przekładamy do pojemnika z wodą. Po ok. godzinie odcedzamy i kroimy
na nieduże kawałki. nie wylewać soku pozostałego po moczeniu
borowików - przyda się do sosu.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i oliwę wrzucamy drobno pokrojoną
cebulkę - smażymy do zeszklenia. Dodajemy ryż i zaczynamy mieszać. Od tej pory risotto ciągle mieszamy dodając kolejne składniki. Ryż smażymy z cebulą na oliwie ok. 2-3 minut - do momentu aż nabierze szklistego koloru ( mieszamy ). Następnie dodajemy wino i czekamy (mieszając) aż ryż
wchłonie całość. Dodajemy sok grzybowy i czynność powtarzamy. Następnie wlewamy
dwie chochle bulionu (jeżeli mamy
dostęp do szafranu, to dodajemy go do bulionu i całość podgrzewamy na średnim
ogniu) i po raz kolejny mieszając czekamy, aż ryż wchłonie całą
jego porcję. Czynność tą powtarzamy kilkukrotnie, dopóki nie uznamy, że
uzyskaliśmy już idealna konsystencję ryżu. Po dodaniu ostatniej porcji bulionu,
dodajemy pokrojone borowiki. Po zredukowaniu całości, roztapiamy w ryżu masło (mieszając) i dodajemy starty
parmezan.
Podajemy ze świeżymi
ziołami i ulubionymi włoskimi przyprawami. Gotowe ! Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz