Sałatka z uszkami to świetny pomysł
na lunch lub przekąskę. Jest lekka, wyśmienicie smakuje, ale także wspaniale
prezentuje się na talerzu. To właśnie dlatego można ją z powodzeniem serwować
nie tylko na co dzień, ale także podczas spotkań towarzyskich lub innych
domowych przyjęć. Dodatkowo jest szybka i prosta w przygotowaniu, a jej
oryginalny smak i ciekawe połączenie składników z pewnością podbije
podniebienia gości.
Poniższy przepis na sałatkę to oryginalny pomysł na lekkie i pyszne danie. Do jej przygotowania oprócz uszek potrzebujemy
pomidorki koktajlowe, świeży szpinak, oliwki, oliwę z oliwek, musztardę, ocet winny i przyprawy. Uszka możemy zrobić
samodzielnie, jednak to oczywiście znacznie wydłuży czas przygotowania potrawy.
Dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z gotowych uszek, które dostępne są na
rynku. Wybierając gotowy produkt warto jednak postawić na ten sprawdzony i
godny zaufania, tylko wtedy możemy być pewni, że efekt końcowy naszego dania
będzie prawdziwie zadowalający. W przepisie wykorzystano uszka z pieczarkami Jawo, ze względu na prosty, domowy
skład, brak konserwantów i chemicznych dodatków oraz mnóstwo delikatnego
pieczarkowego nadzienia, które gwarantuje wyjątkowy smak sałatki. Na dole w przepisie
przedstawiona jest wskazówka z modyfikacją kulinarną dla osób chcących uzyskać
sałatkę w wersji „do syta”.
Składniki:
·
Oliwki – 20 szt.
·
Świeży szpinak – 1/2 opakowania
·
Pomidorki koktajlowe – 1 opakowanie
·
Uszka z pieczarkami JAWO 1 op.
Sos:
·
Oliwa z oliwek 150ml
·
Musztarda 2 łyżki
·
Ocet winny 50 ml
·
Czosnek 2 ząbki
·
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Uszka ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie umyj
liście szpinaku, pokrój pomidorki na połówki, a oliwki w talarki. Na duży
płaski talerz wyłóż liście szpinaku, następnie na szpinak wyłóż ugotowane uszka,
pomidorki i oliwki. W osobnym naczyniu przygotuj sos – wymieszaj dokładnie
wszystkie składniki sosu i polej nim ułożoną na talerzu sałatkę.
Wskazówka: Aby uzyskać jeszcze bardziej sycące danie,
sałatkę można serwować z sosem śmietanowo-ziołowym, oprószoną tartym serem
żółtym. Gotowe! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz