Czas na rybkę :) Ryby są wyjątkowe - są pyszne i naprawdę zdrowe - a trzeba przyznać, że takie idealne zestawienie nie zdarza się niezwykle często. Jak coś jest naprawdę zdrowe to niekoniecznie jest pyszne, a jak się to przyrządza w pyszny sposób to... zazwyczaj przestaje być już tak bardzo zdrowe ;) W każdym razie warto wiedzieć, że w krajach śródziemnomorskich
ryby to częsty składnik posiłków - nie tylko dań obiadowych, ale także
lekkich kolacji i smacznych przekąsek. Mieszkańcom słonecznej Italii wychodzi
to na zdrowie – ryby zawierają mnóstwo cennych tłuszczów, a także
witamin takich jak A, D i E. Dodatkowo jedząc ryby dostarczamy organizmowi
potężną dawkę selenu, chroniącego przed wolnymi rodnikami oraz jodu – bardzo
ważnego dla osób z chorobami tarczycy. Poza swoimi właściwościami prozdrowotnymi ryby są
lekkostrawne oraz niezwykle smaczne. Na przykład popularnego w naszym kraju
pstrąga przyrządzać można na wiele sposobów, choćby w stylu śródziemnomorskim. A oto i przepis ze składnikami na 2 osoby :
·
·
150 g świeżego szpinaku (lub mrożonego w liściach)
·
3 ząbki czosnku
·
6 suszonych pomidorów
·
20 g pora
·
sól, czarny pieprz
·
olej ryżowy Olitalia
·
sok ze świeżej cytryny lub sok z cytryny Limmi
Sposób przygotowania:
Pstrągi płuczemy, osuszamy, posypujemy solą i pieprzem, a
następnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki na około
godzinę. W tym czasie kroimy pora i szklimy go wraz z czosnkiem na oleju
ryżowym. Dodajemy umyty (lub rozmrożony) szpinak i dusimy całość przez
chwilę, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy suszone i pokrojone w
kostkę pomidory , doprawiamy całość solą i pieprzem. Wyjęte z lodówki ryby
nadziewamy farszem szpinakowym, wedle uznania możemy też natrzeć pstrągi
ulubionymi ziołami, np. tymiankiem, rozmarynem oraz posypać kolorowym pieprzem.
Ryby pieczemy w rozgrzanym piekarniku lub grillujemy na specjalnie
przeznaczonej do tego patelni przez ok. 15-20 minut. Pstrągi podajemy skropione
sokiem z cytryny w towarzystwie złocistych ziemniaczków i pożywnej surówki ze
świeżych warzyw. Smaczny sposób na lekki obiad. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz