25 mar 2014

Ciasteczka cytrynowe


Czasem, jak złapie ochota na słodkie to się opanować nie idzie :) chyba każdy tak ma, a ten kto nie ma, to... szczęśliwym człowiekiem jest! ;) no dobra, zostajemy jednak przy tych, którzy takie nieodparte ochoty miewają - co wtedy co wtedy??? wtedy robi się szybki przegląd tego, co jest w domu, przeprowadza się małą kalkulację i ... szybko zabiera się za przygotowanie ciasteczek cytrynowych, które zawsze ale to zawsze się udają!


Potrzebować będziemy:
- 400g mąki;
- 240g cukru;

 
- 200g masła;
- całe jajko;
- 2 żółtka;
-12 łyżeczek soku z cytryn Limmi
- szczypta soli;
- można dodać także kandyzowaną skórkę cytrynową.

Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki, stopniowo mieszając aż utworzą jednolitą masę. Następnie formułujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min. Po wyjęciu z lodówki należy rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm, by następnie za pomocą foremki (lub np. szklanki) wycinać okrągłe ciasteczka. Wycięte ciasteczka kładziemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 15 min. SMACZNEGO!


indexfood

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz