Potrzebować będziemy:
- 400g
mąki;
- 200g
masła;
- całe jajko;
- 2
żółtka;
-12
łyżeczek soku z cytryn Limmi
- szczypta
soli;
- można
dodać także kandyzowaną skórkę cytrynową.
Przygotowanie:
Mąkę
wsypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki, stopniowo mieszając aż
utworzą jednolitą masę. Następnie formułujemy kulę, zawijamy ją w folię
spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min. Po
wyjęciu z lodówki należy rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm, by następnie
za pomocą foremki (lub np. szklanki) wycinać okrągłe ciasteczka. Wycięte
ciasteczka kładziemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w
piekarniku rozgrzanym do 180C przez 15 min. SMACZNEGO!
indexfood
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz