25 mar 2014

Risotto z suszonymi pomidorami



Risotto - danie proste, smakowite i... ekonomiczne! :) Co więcej - bardzo fajnie sprawdzi się zarówno podczas zwykłego rodzinnego obiadu oraz szałowej kolacji dla szczególnych gości. Najlepsze jest to, że w zasadzie można je przygotować dosłownie ze wszystkiego - chociażby z kawałków warzyw, czyli naszych warzywnych ,,resztek”  pozostałych w lodówce :)

Składniki
·        80 g Suszonych Pomidorów z cebulą Ponti
·        2 ząbki czosnku,
·        5 łyżek oliwy z oliwek  extra vergine Olitalia
·        2 garście mrożonych lub świeżych grzybów
·        1 szklanka ryżu arborio
·        100 ml białego wina
·        0,5 l bulionu grzybowego
·        1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
·        drobno posiekana świeża natka pietruszki

Przygotowanie 
Przed przystąpieniem do gotowania należy przygotować pół litra bulionu grzybowego. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek oraz wypłukany oraz dobrze odsączony ryż i całość mieszać przez 2-3 minuty, po czym dodać białe wino, pozostawiając całość do odparowania. Gdy konsystencja potrawy przestanie być płynna, należy dodać część bulionu oraz pokrojone grzyby, które powinny zakrywać warstwę ryżu. Po 10 minutach dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory Ponti i resztę bulionu i dusić jeszcze przez kilka minut tak, by uzyskać gęstą konsystencję. Na koniec wystarczy doprawić danie solą, pieprzem i natką pietruszki oraz – już na talerzu - udekorować startym parmezanem. SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz