Bardzo fajny i prościutki przepis na danie bez glutenu. Spaghetti nie tylko wychodzi bardzo smaczne ale jest także genialnie aromatyczne i ma żywy, bardzo apetyczny kolor :) Oczywiście danie można przygotować z tradycyjnym makaronem, kurczak będzie świetnie smakował także z ryżem. Polecam spróbować w szczególności ryż basmati, który bardzo dobrze współgra z curry:)
Składniki dla 2- 3 osób
Podwójna
pierś z kurczaka
3 łyżki
sosu sojowego
3 łyżki
oliwy z oliwek
3 płaskie
łyżeczki przyprawy curry
Nieduża
cebula
Imbir do
smaku
Garść
rodzynek
Ok 250 ml wody
lub bulionu
200 ml mleka
kokosowego
500 g
makaronu bezglutenowego 3 Pauly spaghetti
Na
rozgrzanej oliwie podsmażyć do delikatnego zarumienienia pokrojoną w niewielką
kostkę pierś z kurczaka. Następnie dodać curry, imbir i pokrojoną drobno
cebulę, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć. Całość zalać wodą lub bulionem,
dodać rodzynki ( można je wcześniej namoczyć) i dusić ok 10 minut. Następnie
dolać mleko kokosowe i dalej dusić jeszcze przez ok 10 minut. Makaron
bezglutenowy 3pauly ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i serwować
polany sosem. Opcjonalne danie ozdobić i doprawić płatkami chilli, lub listkiem
pietruszki i paroma rodzynkami albo inaczej według własnego uznania. Gotowe !
smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz