20 lut 2015

Aromatyczne bezglutenowe spaghetti z kurczakiem curry, rodzynkami i mlekiem kokosowym

Bardzo fajny i prościutki przepis na danie bez glutenu. Spaghetti nie tylko wychodzi bardzo smaczne ale jest także genialnie aromatyczne i ma żywy, bardzo apetyczny kolor :) Oczywiście danie można przygotować z tradycyjnym makaronem, kurczak będzie świetnie smakował także z ryżem. Polecam spróbować w szczególności ryż basmati, który bardzo dobrze współgra z curry:) 


Składniki dla 2- 3 osób

Podwójna pierś z kurczaka
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oliwy z oliwek
3 płaskie łyżeczki przyprawy curry
Nieduża cebula

Imbir do smaku
Garść rodzynek
Ok 250 ml wody lub bulionu
200 ml mleka kokosowego
500 g makaronu bezglutenowego 3 Pauly spaghetti


Na rozgrzanej oliwie podsmażyć do delikatnego zarumienienia pokrojoną w niewielką kostkę pierś z kurczaka. Następnie dodać curry, imbir i pokrojoną drobno cebulę, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć. Całość zalać wodą lub bulionem, dodać rodzynki ( można je wcześniej namoczyć) i dusić ok 10 minut. Następnie dolać mleko kokosowe i dalej dusić jeszcze przez ok 10 minut. Makaron bezglutenowy 3pauly ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i serwować polany sosem. Opcjonalne danie ozdobić i doprawić płatkami chilli, lub listkiem pietruszki i paroma rodzynkami albo inaczej według własnego uznania. Gotowe ! smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz