15 lut 2015

Pyszne babeczki z kaszy jaglanej z bakaliami i polewą z Jesiennej Śliwki

Babeczki jaglane to bardzo prosty przepis na zdrowe słodkie danie wielofunkcyjne  :) dlaczego wielofunkcyjne? bo można serwować je na deser, obiad, podwieczorek a nawet kolację :) 





Potrzebne składniki:
·         2 szklanki mleka
·         1 szklanka kaszy jaglanej

·         1 szklanka mieszanych bakalii, orzechy, rodzynki, morele
·         0,5 szklanki wiórków kokosowych
·         2-3 łyżki miodu
·         0,5 łyżeczki kurkumy
·         1 słoiczek Jesiennej Śliwki Primavika

Opłukaną na sitku kaszę jaglaną wsypać do garnka i chwilkę prażyć. Do kaszy dodać wiórki kokosowe, kurkumę, mleko, bakalie i całość gotować często mieszając na małym ogniu, do momentu w którym aż kasza zrobi się miękka. Jeżeli przygotowana kasza jest mało słodka można dodać trochę miodu. Ugotowaną kaszę przełożyć do filiżanek wysmarowanych masłem i wstawić na ok. 30 min do lodówki. Po tym czasie wyjąć z filiżanek ( najlepiej obracając do góry dnem, zachowamy wtedy ładny kształt deseru ) Deser Jesienna śliwka Primavika podgrzać w rondelku i polać nim babeczki tuż przed podaniem. Gotowe! Smacznego! :)

2 komentarze: