8 lut 2015

Aromatyczne bezglutenowe spaghetti z pieczarkami, jabłuszkami kaparowymi i płatkami czosnku

 Bezglutenowo wcale nie znaczy niesmacznie :) poniżej bardzo prosty przepis na leciutkie bezglutenowe i bezmięsne speghetti z aromatycznymi dodatkami takimi jak pachnący czosnek, kapary i pieczary ;) 

    

·         250 g pieczarek
·         1 cebula
·         2 ząbki czosnku  ( jeden do sosu a drugi do starcia na płatki i posypania gotowego dania )

·         2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
·         300 ml passaty pomidorowej
·         6 jabłuszek kaparowych ( plus ewentualnie dodatkowe szt do ozdoby )
·        200 g makaronu spaghetti bezglutenowego 3Pauly
·         Suszona lub świeża bazylia - pół łyżeczki
·         Suszony lub świeży majeranek - łyżeczka
·         parmezan do posypania
·         pieprz
·         sól

  Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę, posolić i krótko podsmażyć na średnim ogniu. Dodać passatę, pokrojone w plasterki Jabłuszka kaparowe oraz ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, dodać zioła i dusić na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawić solą i pieprzem.  Bezglutenowy makaron 3pauly ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Pozostały ząbek czosnku zetrzeć na szatkownicy w cieniutkie płatki. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem, oprószyć parmezanem  i kilkoma płatkami czosnkowymi, przyozdobić jabłuszkami kaparowymi i gotowe!

Smacznego!!! :)



2 komentarze:

  1. dziękuję wam za odwiedziny i cieszę się że makaron sie podoba :) chętnie zobaczę fit pizzę ;)

    OdpowiedzUsuń