Bezglutenowo wcale nie znaczy niesmacznie :) poniżej bardzo prosty przepis na leciutkie bezglutenowe i bezmięsne speghetti z aromatycznymi dodatkami takimi jak pachnący czosnek, kapary i pieczary ;) 
·        
250 g pieczarek
·        
1 cebula
·        
2 ząbki
czosnku  ( jeden do sosu a drugi do
starcia na płatki i posypania gotowego dania )
·        
2 - 3 łyżki oliwy
z oliwek
·        
300 ml passaty
pomidorowej
·        
6 jabłuszek
kaparowych ( plus ewentualnie dodatkowe szt do ozdoby )
·        200 g makaronu spaghetti bezglutenowego 3Pauly
·        
Suszona lub
świeża bazylia - pół łyżeczki
·        
Suszony lub
świeży majeranek - łyżeczka 
·        
parmezan do
posypania 
·        
pieprz
·        
sól
  Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w
kostkę, posolić i krótko podsmażyć na średnim ogniu. Dodać passatę, pokrojone w
plasterki Jabłuszka kaparowe oraz ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę.
Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, dodać zioła i dusić na małym ogniu ok. 10
minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawić solą i pieprzem.  Bezglutenowy makaron 3pauly ugotować w
osolonej wodzie z odrobiną oleju. Pozostały ząbek czosnku zetrzeć na
szatkownicy w cieniutkie płatki. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem,
oprószyć parmezanem  i kilkoma płatkami
czosnkowymi, przyozdobić jabłuszkami kaparowymi i gotowe!
Smacznego!!! :)

Wygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję wam za odwiedziny i cieszę się że makaron sie podoba :) chętnie zobaczę fit pizzę ;)
OdpowiedzUsuń