3 maj 2015

Marchewkowe babeczki z lukrem – słodkie wypieki bez glutenu i laktozy

Oto przepis na kolejne absolutnie fantastyczne, proste, wilgotne muffiny - tym razem w wersji bez glutenu i laktozy :) Muffiny wydchodzą bardzo smaczne, więc ze spokojem będą smakowały nie tylko tym, którzy maja problem z nietolerancją glutenu ale wszystkim niealergicznym łasuchom :D 


Składniki:
* 100 g marchewki
* 75 g rodzynek
* 125 g miękkiej margaryny

* 125 g cukru
* 2 jajka
* 150 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3PAULY
* 50 g mąki kukurydzianej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( bez glutenu )
* lukier: 60 g cukru pudru, 1-2 łyżki soku pomarańczowego lub z cytryny

Przygotowanie:
Umyj, obierz i zetrzyj marchewki. Namocz rodzynki.
Wymieszaj w jednej misce mokre składniki – margarynę i jajka a w drugiej suche składniki - mieszankę mąk, cukier i proszek do pieczenia. Połącz zawartość obu misek, dodaj marchew i rodzynki I dobrze wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180 C, wypełnij foremki do babeczek ciastem, wstaw do piekarnika I piecz przez około 35-40 min.
Aby zrobić lukier, wymieszaj cukier puder i sok na gładką masę i pokryj nim babeczki.

Porady: muffinki ozdobić wg unania. Zamiast prostego lukru można użyć lukru przygotowanego z białek. Jest sztywniejszy, gesty dzięki czemu umożliwia fantazyjne zdobienie I dobrze prezentuje się zabarwiony na rózne kolory. 



1 komentarz:

  1. witam,
    mm pycha !

    ZAPRASZAM DO UDZIAŁU W KONKURSIE

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html

    OdpowiedzUsuń