- 2 słoiki tuńczyka w oliwie z oliwek Callipo 160g
- 6 liści kapusty włoskiej
- 180 g ryżu
- 6 suszonych pomidorów Ponti
- 200 ml sosu beszamelowego
- sól i pieprz do smaku
Do do dzieła! :
Liście kapusty zblanszować, osuszyć i wyciąć twarde
części łodyg. Ryż ugotować w osolonej wodzie tak, by był półtwardy (al dente) i
połączyć go z tuńczykiem oraz pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami.
Farsz doprawić solą i pieprzem. Z tak przygotowanego nadzienia formować kulki i
zawijać je w liście kapusty tak jak klasyczne gołąbki. Ułożyć je w żaroodpornym
naczyniu wysmarowanym oliwą i polać sosem beszamelowym. Zapiekać kilkanaście
minut w temperaturze 180 stopni C aż wierzchnia warstwa się zarumieni. Gotowe!
Smacznego!!!! :)
Bardzo fajny przepis na gołąbki. Z tuńczykiem jeszcze nie miałam przyjemności:)
OdpowiedzUsuńZ tuńczykiem są megaaa ! mimo że w pierwszym momencie niektórym tuna w gołąbkach wydaje się być ciut dziwna, bo ludzie są bardzo przyzwyczajeni do klasyki ryżowo - mięsnej - tak jak moja mama ;) ale nawet ona, jak spróbowała mego gołąbka śródziemnbomorskiego, to sama powiedziała, że pyszne a, w życiu by nie pomyślała że mogą tak fajne smakować :) polecam serdecznie, pozdrawiam i dziękuję za odwiedzinki ;)
Usuń