7 maj 2014

Wołowina w occie balsamicznym z domowymi chipsami




dzień dobry dzień dobry :) :) Lubicie wołowinkę? no to spróbujcie szybkiego przepisu na chrupką, aromatyczną wołowinę w occie balsamicznym z domowymi chipsami - bardzo fajne i ciekawe danie, które już samą nazwą ciekawi, wabi, intryguje i poleca się do wypróbowania :)  Propozycja robi wrażenie:) jest doskonała na obiad i na kolację. Ocet balsamiczny należy do tej kategorii sosów, które niespodziewanie dobrze smakują z wieloma całkowicie różnymi produktami. Jednak jego zrównoważony, przyjemny, słodko-kwaśny smak szczególnie wspaniale komponuje się z gotowanymi i surowymi warzywami oraz czerwonym mięsem.

Składniki dla 4 osób:
  • 400 g polędwicy wołowej
 
  • 100 g grzybów ( świeżych lub mrożonych)
  • 60  ml octu balsamicznego z Modeny Ponti
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  • 2 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
no to do roboty: 
chipsy: ziemniaki pokrój na cienkie plastry (np. tarką 1 mm) dopraw solą i pieprzem i upiecz w mikrofali na stojaczku (4-5 min). Możesz też upiec je w piekarniku: spryskaj je delikatnie oliwą i piecz w lekko uchylonym piekarniku 180oC  (7-10 min i potem przewróć na drugą stronę). wołowina: Wołowinę pokrój na plastry i smaż krótko na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Na końcu skrop mięso octem balsamicznym.  Dopraw je solą i pieprzem. Osobno na oliwie z oliwek zeszklij czosnek i dodaj pokrojone grzyby. Przesmaż wszystko.  Na talerzu ułóż grzyby, plastry wołowiny i udekoruj całość chipsami i octem balsamicznym. Możesz podawać z sałatką caprese. Smacznego! :))))))





2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis i te chipsy np. zamiast frytek. Fajne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chipsy sa mistrz! niby popularne a jakoś robią większe wrażenie niż fryty ;)

      pozdrawiam :) i dziękuję za wizytę :)

      Usuń