dzień dobry dzień dobry :) :) Lubicie wołowinkę? no to spróbujcie szybkiego przepisu na chrupką, aromatyczną wołowinę w occie balsamicznym z domowymi chipsami - bardzo fajne i ciekawe danie, które już samą nazwą ciekawi, wabi, intryguje i poleca się do wypróbowania :)  Propozycja robi wrażenie:) jest doskonała na obiad i na
kolację. Ocet balsamiczny należy do tej kategorii sosów, które niespodziewanie
dobrze smakują z wieloma całkowicie różnymi produktami. Jednak jego zrównoważony, przyjemny, słodko-kwaśny
smak szczególnie wspaniale komponuje się z gotowanymi i surowymi warzywami oraz
czerwonym mięsem. 
Składniki
dla 4 osób:
- 400 g polędwicy wołowej
 
- 100 g grzybów ( świeżych lub mrożonych)
 - 60 ml octu balsamicznego z Modeny Ponti
 - oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
 - 2 ziemniaki
 - 1 ząbek czosnku
 - sól i pieprz do smaku
 
chipsy: ziemniaki pokrój na cienkie plastry (np. tarką 1
mm) dopraw solą i pieprzem i upiecz w mikrofali na stojaczku (4-5 min). Możesz
też upiec je w piekarniku: spryskaj je delikatnie oliwą i piecz w lekko
uchylonym piekarniku 180oC  (7-10 min i potem przewróć na drugą stronę). wołowina: Wołowinę
pokrój na plastry i smaż krótko na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z
oliwek. Na końcu skrop mięso octem balsamicznym.  Dopraw je solą i
pieprzem. Osobno na oliwie z oliwek zeszklij czosnek i dodaj pokrojone grzyby. Przesmaż
wszystko.  Na talerzu ułóż grzyby,
plastry wołowiny i udekoruj całość chipsami i octem balsamicznym. Możesz
podawać z sałatką caprese. Smacznego! :))))))

Bardzo ciekawy przepis i te chipsy np. zamiast frytek. Fajne:)
OdpowiedzUsuńChipsy sa mistrz! niby popularne a jakoś robią większe wrażenie niż fryty ;)
Usuńpozdrawiam :) i dziękuję za wizytę :)